CB stapt over op brandstof Bio-LNG

Logistiek dienstverlener CB gebruikt voor lange afstanden LNG-vrachtwagens (trekker-trailercombinaties). Sinds dit voorjaar tankt CB voor deze auto’s Bio-LNG en bespaart daarmee tot 99,8% aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel.

Arjan de Jong, manager vervoer CB: ‘Onze LNG-vrachtwagens zijn al duurzamer dan trucks die rijden op diesel. Met Bio-LNG zetten we de volgende stap.’ Bio-LNG is een lokaal geproduceerde brandstof die gewonnen wordt uit biogas van afvalstromen, zoals organisch huishoudelijk afval, slib, mest of landbouwafval. Dit biogas wordt opgewaardeerd en vloeibaar gemaakt tot Bio-LNG, bestaande uit bijna 100% methaan. Door brandstof te produceren uit afval draagt Bio-LNG bij aan een circulaire economie.

Europese studie

De Jong: ‘De komende 18 maanden nemen we deel aan een Europese studie waarbij praktijkgegevens van de inzet van deze trucks verzameld en geanalyseerd worden. We krijgen hiervoor subsidie waardoor Bio-LNG net zo duur is als LNG.’ Tijdens de studie rijdt CB met verschillende blends (verschillende verhoudingen Bio-LNG/fossiele LNG). Afhankelijk van de blend is tot 99,8% CO2-reductie te realiseren. CB neemt deel aan deze studie met de LNG-vloot die in Nederland rijdt (exclusief de twee LNG-auto’s in BelgiĆ«).

Duurzaamheidsambities

CB is ambitieus als het gaat om duurzaam vervoer. En heeft daarin ook al flink stappen gezet. Het doel voor 2020: 40% minder CO2- en 80% minder fijnstofuitstoot. De Jong: ‘Naast Bio-LNG verduurzamen we onder andere door slimme bundeling van goederenstromen samen met partners, zodat we samen minder kilometers maken. We zetten daarnaast in op elektrisch vervoer, milieuvriendelijkere brandstoffen als CNG, Euro-6 motoren en het coachen van chauffeurs in duurzaam rijden.’

Pin It on Pinterest

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien