JT Energy Systems bouwt 25 MegaWatt batterijopslagsysteem

JT Energy Systems geeft gebruikte lithium-ion batterijen een nieuw leven en zal in de toekomst CO2-neutrale batterijen produceren: De joint venture van Jungheinrich en Triathlon bouwt in Freiberg, Saksen, een zeer flexibele batterijopslagfaciliteit met een piekvermogen van 25 MegaWatt. De installatie is de grootste in Saksen en een van de krachtigste in Duitsland. 

Het grootschalige opslagsysteem bestaat onder meer uit gebruikte lithium-ion-accumodules die na hun succesvolle toepassing in elektrische vorkheftrucks en de automobielsector opnieuw zullen worden gebruikt. In de toekomst zal de batterijopslag worden gebruikt om op de locatie 100 procent CO2-neutrale batterijen te produceren volgens specifieke vereisten.

”De taak van de megabatterij is het tijdelijk opslaan van duurzame elektriciteit, het stabiliseren van het elektriciteitsnet en het leveren van hoognodige piekstroomenergie.”

Het project wordt uitgevoerd door de experts op het gebied van grootschalige batterijopslag van het plaatselijke Tricera Energy GmbH. Met dit ambitieuze project geven de betrokken bedrijven een impuls aan de energietransitie en benadrukken zij het grote potentieel dat schuilt in de intelligente koppeling van elektromobiliteit en de energietransitie. De recycling van gebruikte accu’s in stationaire opslagsystemen is een essentieel onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van Jungheinrich voor een efficiënt en zuinig gebruik van de middelen in de kringloopeconomie.

Het hergebruik van lithium-ion accu’s na hun jarenlange gebruik in elektrische voertuigen is een bijzonder efficiënte, duurzame en grondstof besparende bijdrage aan de energietransitie. De gebruikte energiemodules worden door JT Energy Systems geclassificeerd en zo nodig opgeknapt om de maximale levensduur van de middelen te garanderen. Door de sterke toename van het aantal elektrische voertuigen in de afgelopen jaren, verwacht JT Energy Systems dat in de toekomst een groeiend aantal batterijcapaciteiten een tweede leven krijgt in stationaire opslagfaciliteiten.

“Elektromobiliteit is booming. Meer dan 1 miljoen elektrische trucks van Jungheinrich zijn momenteel wereldwijd in gebruik. Een snel groeiend deel daarvan is uitgerust met de modernste lithium-ion technologie. Lithium-ion-accu’s zijn bijzonder duurzaam. Ze kunnen meestal langer worden gebruikt dan de trucks die ze jarenlang als energiebron dienen. Stationaire energieopslagsystemen zoals die in Freiberg zijn het logische gevolg van het gebruik van lithium-ion batterijen voor een tweede leven en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de energietransitie,” verklaart Reinhild Kühne, Managing Director van JT Energy Systems.

JT Energy Systems is in 2019 gezamenlijk opgericht door de Hamburgse intralogistieke specialist Jungheinrich en batterijfabrikant Triathlon. De joint venture produceert energiesystemen voor elektrische voertuigen met industriële toepassingen. Het bedrijf is gevestigd in Freiberg, Saksen, en bedient de snel groeiende vraag naar innovatieve en duurzame energie- en accusystemen. Het bedrijf heeft expertise in de reparatie en verwerking van gebruikte lithium-ion accu’s. Voor het classificeren en evalueren van de resterende levensduur van de batterijen maakt het bedrijf gebruik van de kennis van het in Dresden gevestigde NOVUM engineerING GmbH als expert in batterijmonitoring op basis van AI.

Het grootschalige batterijopslagsysteem wordt gebouwd door het plaatselijk gevestigde partnerbedrijf Tricera Energy GmbH en de oplevering is gepland voor het najaar van 2022. Het bedrijf is gespecialiseerd in stationaire opslagtechnologie en industriële opslagoplossingen. JT Energy Systems en aandeelhouders Jungheinrich en Triathlon zetten een belangrijke stap in de consistente implementatie van hun duurzaamheidsstrategie door te investeren in deze technologie van de toekomst.

Over Tricera Energy GmbH

Met flexibele en modulaire batterijopslagsystemen draagt Tricera Energy GmbH bij aan een vraaggerichte, regeneratieve energievoorziening en daarmee aan de energietransitie. Er worden zowel stand-alone als hybride batterijopslagoplossingen (batterij + PV/Wind/X) gerealiseerd. Via strategische partnerbedrijven heeft het bedrijf toegang tot grote delen van de waardeketen, van de batterijmodule tot het afgewerkte complete systeem. Dit maakt de ontwikkeling van nieuwe concepten voor batterijopslagsystemen met een eerste, tweede en laatste levensduur mogelijk.

Pin It on Pinterest

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien