Zalando test herbruikbare verpakkingen voor levering in Noord-Europa

Zalando, Europa’s grootste online platform voor mode en lifestyle, lanceert een pilot van vier weken om herbruikbare verpakkingen te testen voor de levering van klantbestellingen. 10.000 klanten in Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken ontvangen hun Zalando-bestellingen in herbruikbare verzendzakken. Door meerdere keren dezelfde verpakking te gebruiken voor verzending en retouren vermindert het verpakkingsafval aanzienlijk.

In deze pilot zal worden getest in hoeverre herbruikbare verpakkingen kunnen worden geïntegreerd in de bestaande logistieke processen. Herbruikbare verpakkingen zijn een nieuw concept binnen de e-commerce sector, maar zouden snel de nieuwe standaard voor verzending kunnen worden. Door hergebruik worden twee milieuproblemen namelijk tegelijkertijd aangepakt: kooldioxide-uitstoot en afval. In tegenstelling tot wegwerpverpakkingen houdt hergebruik materialen uit de afvalstroom en wordt de levensduur van de oorspronkelijke grondstof verlengd. Door afval en de productie van verpakkingen te verminderen, kan de uitstoot van koolstofdioxide mogelijk met maximaal 80 procent worden verminderd.

De herbruikbare verpakkingen worden verzonden vanuit Zalando’s logistieke centrum nabij Stockholm. Na de levering kunnen klanten de envelop opvouwen, het retouretiket erop plakken en de verpakking in de brievenbus plaatsen. De tas gaat vanaf de klant terug naar een centrale locatie en wordt vervolgens naar het fulfilmentcentrum gebracht. Zalando test een verzendzak van de Finse startup, RePack, die vergelijkbaar is met de bestaande Zalando-enveloppen.

De speciale verpakking is een verandering voor Zalando-klanten. Enerzijds is de uitpakervaring anders dan die van het klassieke pakket en anderzijds is een intensievere omgang met de verpakking vereist. Om de verpakking opnieuw te kunnen gebruiken, moet deze opnieuw aan de kringloop worden toegevoegd. Dit betekent dat zelfs als klanten van Zalando niets willen retourneren, de verpakking wel moet worden geretourneerd.

Uit een internationaal consumentenonderzoek met 4.000 deelnemers vanaf het voorjaar van 2019 blijkt echter dat er een bereidheid is om dit te doen. 83 procent van de Duitsers en 67 procent van de Finse deelnemers proberen de hoeveelheid plastic in hun dagelijks leven te verminderen. Het gebruik van herbruikbare verpakkingen kan hiertoe bijdragen.

Uwe Streiber, Team Warehouse Consumables bij Zalando, ziet de uitdaging: “Om het concept van herbruikbare verpakkingen schaalbaar te maken, is een verandering in de hele e-commerce industrie nodig. Hergebruik transformeert materiaal van afval naar grondstof. Dit vereist echter gestandaardiseerde processen en gecentraliseerde leveringsopties voor herbruikbare verpakkingen. Een uniform systeem waarin klanten de verpakking kunnen terugsturen, bijvoorbeeld naar de supermarkt, zou het voor iedereen makkelijker maken.”

In mei kondigde Zalando innovaties aan op het gebied van duurzame verpakkingen. Naast bestaande benaderingen, zoals het gebruik van Zalando-dozen gemaakt van 100 procent gerecycled papier en postzakken gemaakt van 80 procent post-consumer gerecycled (PCR)-materiaal, werden beauty bags onlangs omgezet van plastic naar 100 procent gerecycled papier. Tegelijkertijd werden de polybags (dunne beschermhoezen rond textiel) gemaakt van meer dan 60 procent gerecycled plastic geïntroduceerd. Deze veranderingen verminderen het verbruik van niet-gerecycleerde kunststof met ongeveer 625,6 ton in vergelijking met 2018.

Pin It on Pinterest

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien